Deuren die open gaan
Door disciplines als filmkunst, vormgeving, montage, timelapse, hyperlapse, motiongraphics en animatie samen te brengen produceren we aansprekende en doeltreffende webvideo.
Webvideo, bedrijfsfilms, promovideo’s, animaties, timelapse, hyperlapse, muziekvideo,voorlichtingsfilms, kunstprojecten, Corporate storytelling, explanimation, motiongraphics, videoproductie
1744
post-template-default,single,single-post,postid-1744,single-format-standard,infographer-core-1.1,infographer-child-theme-ver-1.0.1,infographer-theme-ver-2.2,ajax_leftright,page_not_loaded

Blog

Deuren die open gaan

Soms heb je als filmpjesmaker het geluk dat er deuren open gaan die normaal gesloten blijven. De promofilm die we mochten maken in opdracht van de Bibliotheek Rotterdam en Rotterdam Partners was zo’n film die deuren deed openen.

Onder het motto ‘Let’s work together… in Rotterdam!’  doet de Bibliotheek een voorstel aan de internationale bibliotheekorganisatie IFLA om de jaarlijkse WLIC-conferentie in 2021 in Rotterdam te organiseren. Om dit bid kracht bij te zetten mochten we een promofilm maken die laat zien wat Nederland te bieden heeft. En vooral op het gebied van het het rijke en gevarieerde bibliotheekveld blijkt dat een hele hoop. 

Rode draad in de film is de geboren Rotterdammer Desiderius Erasmus. Wat niet veel mensen weten -ik ook niet tot ik aan dit project begon- is dat er binnen in het gebouw van de centrale bibliotheek in Rotterdam de Erasmuscollectie is gevestigd. Een unieke en oude verzameling met onder meer honderden boeken uit de vijftiende en zestiende eeuw. Tot de collectie behoren ook originele brieven en bijzondere edities van Erasmus’ zijn bekendste boek ‘Lof der Zotheid’. De collectie is verstopt achter een grote zware kluisdeur. Deze deur werd voor de film speciaal geopend door bibliotheekdirecteur Theo Kemperman. In de geur van honderden jaren literaire geschiedenis hebben we hier een aan shots opgenomen.

Theo Kemperman Erasmuscollectie

Theo Kemperman in de Erasmuscollectie

Natuurlijk wilde ik voor deze film naast de binnenkant van de bieb ook de buitenkant vastleggen. En dan het liefst in timelapse-vorm; de bieb ligt met de drukte op de Hoogstraat en de Binnerotte, en met de Markthal en kubuswoningen op de achtergrond, in een nogal timelapse-geniek gebied. En de beste plek om dit gebied in z’n totaliteit in beeld te krijgen is vanaf de Laurenskerk. En dan natuurlijk het liefst een beetje aan het einde van de dag, wanneer de zon laag staat.
Om dit shot te kunnen maken werd ook deur van de toren voor mij opengezet. Zo heb ik bovenop de toren -in m’n eentje!- een paar uur mogen genieten van hoe de zon onderging achter het centrum van de stad terwijl de camera door klikte om de timelapse compleet te maken.

uitzicht Laurenskerk

In de film komt het moderne bibliotheekwezen aan bod, Nederland loopt voorop als het gaat om gedigitaliseerde collecties die voor een groot publiek toegankelijk zijn, maar zo zijn er ook nog een aantal historische schatkamers die niet openbaar toegankelijk zijn. Zo ook Ets Haim Livraria Montezinos dat zich in het hart van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam bevindt. Deze bijzondere bibliotheek, opgericht in 1616 en sinds 1675 gevestigd in het prachtige complex van de Portugese Synagoge, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de piepende deur van deze bijzondere plek ging voor deze film van het slot.

Deze deuren gingen open mede dankzij:

Bibliotheek Rotterdam
Rotterdam Partners
Koninklijke Bibliotheek
Erasmus Universiteit Rotterdam
Vereniging Openbare Bibliotheken

TAGS > , ,