Timelapse in de industriële omgeving
Nouryon en Heijmans vroegen Het Videobureau om een industriële timelapse-film te maken over een bodemsanerings-project in de Rotterdamse haven. Een mooie klus, maar hoe pak je zoiets aan?
Bodemsanering, chloorfabriek, timelapse, plant, chemie, timelapsefilm, Nouryon, Heijmans, Rotterdam, haven, Botlek, industrial timelapse, industrie, fabriek,
1898
post-template-default,single,single-post,postid-1898,single-format-standard,infographer-core-1.1,infographer-child-theme-ver-1.0.1,infographer-theme-ver-2.2,ajax_leftright,page_not_loaded
Title Image

Blog

Timelapse in de industriële omgeving

Een half jaar lang zijn de bodemspecialisten van Heijmans in het Rotterdamse Botlekgebied aan het werk geweest op een voormalig fabrieksterrein van Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals). De betonfundering van de oude fabriek en een historische verontreiniging, die na de sloop in 2015 nog in de grond zaten, moesten worden verwijderd. Inmiddels is het terrein klaar om opnieuw in gebruik te worden genomen. Klaar voor een duurzame toekomst.

Nouryon en Heijmans vroegen Het Videobureau om dit bodemsanerings-project met camera te volgen. Een mooie klus, maar hoe pak je zoiets aan?

Op het gebied van timelapse in een industriële omgeving hebben we inmiddels ruimschoots ervaring (zie oa: Turnaround in timelapse), maar het werken onder een zogenaamd bodemsaneringsregime is toch weer een hele nieuwe discipline.

Eén bodemsanering, twee films

Voor zowel Nouryon als Heijmans hebben we uiteindelijk een aparte film gemaakt. Waar het bij de film voor Nouryon, die gemaakt is voor intern gebruik, voornamelijk gaat om het informeren van eigen medewerkers en directie, is de film voor Heijmans een promofilm voor de afdeling bodemspecialismen geworden. Bij de ene film ligt de nadruk op het verduurzamen en toekomstbestendig maken van het fabrieksterrein en bij de andere film gaat het meer om het in beeld brengen van wat er komt kijken bij een bodemsaneringsklus die binnen de (petro-)chemische industrie plaatsvindt.

Hoe breng je dit in beeld?

Om te beginnen hebben we, om een goed totaalbeeld te krijgen, op hoogte een ‘long term timelapse-camera‘ bevestigd. Deze op zonne-energie werkende camera heeft zes maanden lang elke tien seconden één foto genomen. Dit geeft een mooi overzicht. Letterlijk en figuurlijk. En dat was nodig ook, want het totaal te saneren terrein bedroeg zo’n twee hectare, oftewel: het formaat van vier voetbalvelden!

In eerste instantie moest er door Heijmans een dikke laag beton en asfalt gesloopt en verwijderd worden. Vervolgens moest het kabel- en leidingwerk onder de grond in kaart worden gebracht, zodat daarna op een veilige manier de verontreinigde grond afgegraven en afgevoerd kon worden.

Om dit proces van dichtbij goed vast te kunnen leggen zijn we zeer regelmatig met camera het terrein op gegaan zodat we, naast de overzicht-shots van boven, ook vaak dicht op de actie zaten.

Verder hebben we gebruik gemaakt van GoPro’s die we, afhankelijk van de saneringswerkzaamheden die die dag plaatsvonden, op verschillende locaties konden bevestigen. Deze actioncamera’s in de cabine van een graafmachine bijvoorbeeld, zorgen voor een leuk nieuw perspectief.


Kapstok

Bij een bodemsanering speelt zich een hoop onder de grond af en is dus niet goed zichtbaar. Ook valt er het nodige uit te leggen en toe te lichten. Daarom hebben we er voor gekozen om ook een aantal interviews op te nemen. Binnen de films dienen deze als kapstok voor het grotere verhaal. Zo komen o.a. de site director, veiligheidskundige en projectleiders aan het woord.

Interview Bodemsanering
© Foto: R. van Nimwegen

Sfeer

In een timelapse-film van Het Videobureau mag een zonsopkomst en/of -ondergang natuurlijk niet ontbreken. Vandaar dat we weer vroeg uit de veren waren om de zon boven de industrie van de Botlek op te zien komen. Met termen als proefgleuf, deco-unit, PID-meter en e-nose is een film over bodemsanering toch vooral een technische aangelegenheid, maar de setting in het havengebied is wel zó fotogeniek dat de films uiteindelijk ook boordevol sfeervolle plaatjes zitten.

Klik hier voor de Heijmans-film op de portfolio-pagina.

TAGS > , , ,