Een Rotterdam collage van time-, hyperlapse en slowmotions
Door disciplines als filmkunst, vormgeving, montage, timelapse, hyperlapse, motiongraphics en animatie samen te brengen produceren we aansprekende en doeltreffende webvideo.
Rotterdam, timelapse, autumn, herfst, hyperlapse
1078
post-template-default,single,single-post,postid-1078,single-format-standard,infographer-core-1.1,infographer-child-theme-ver-1.0.1,infographer-theme-ver-2.2,ajax_leftright,page_not_loaded

Blog

Een Rotterdam collage van time-, hyperlapse en slowmotions

Collage volgens Van Dale

Het was aan het eind van de zomer, op het stationsplein te Rotterdam, toen ik begon met experimenteren met de techniek van hyperlapse. Ik kreeg al snel de smaak te pakken en het experiment groeide uit tot een ‘videocollage’ van de stad in de herfst.

In al mijn enthousiasme heb ik mezelf ten doel gesteld om vier films te maken over de stad in de vier seizoenen. Zo is dit experiment uitgegroeid tot een project waar ik nog het hele jaar zoet mee zal zijn. De herfstfilm is inmiddels afgerond. Die rondom de winter is zo goed als af. En de lente staat alweer voor de deur.

 

Centraal station Rotterdam

Rotterdam
Als je 15 jaar geleden had gezegd dat je een jaar lang aan een project over de stad Rotterdam zou gaan werken, had iedereen je voor gek verklaard. Een ‘tochthol voor havenarbeiders’, meer vond men het niet. Er is echter een hoop veranderd. Tegenwoordig zijn Rotterdammers trots op hun stad. Rotterdam is namelijk hip, staat vol met architectonische hoogtepunten en wordt zelfs in de top 10 van beste steden in de Lonely Planet genoemd. Wie had dat 15 jaar geleden gedacht?

De Maasstad is dan ook een dankbaar onderwerp voor mijn project. Naast het praktische feit dat mijn studio in Rotterdam is, en ik dus, wanneer de werkdruk het toelaat, alleen maar naar buiten hoef te lopen om plaatjes te maken, lijkt de stad met de dag mooier en fotogenieker te worden. Rotterdam heeft een skyline met zon en wolken, een rivier met bootjes, openbaar vervoer in alle vormen; alles wat een timelapsefilmer zich maar kan wensen. Het waait er nog steeds heel guur, maar zelfs de ruwe kantjes van de stad hebben een bepaalde vorm van schoonheid.

Tijd
Door te spelen met technieken als timelapsehyperlapse en slowmotion, probeer ik de dynamiek van de stad vast te leggen. Dankzij deze mix van technieken ben ik in staat om ‘met de tijd te spelen’. Ik heb volledige controle over hoe snel óf langzaam iets in beeld wordt gebracht. Tegelijkertijd is het een tijdrovende klus. In een shot van een seconde gaat vaak uren werk zitten. Het schieten van een timelapse-shot is over het algemeen nog een redelijk ontspannen bezigheid; camera neerzetten, kader maken en klikken maar. Maar vervolgens gaan al die foto’s in de computer eerst naar het programma Lightroom om de RAW-bestanden om te zetten naar jpeg’s, daarna naar AfterEffects om de shots te stabiliseren of om er juist beweging aan toe te voegen en daarna pas naar Premiere waar het uiteindelijke monteren begint. En dan heb ik het nog niet eens over het geluid gehad.

Montage
Waar veel klassieke timelapse-filmers vaak vergeten te editten, waardoor het -naar mijn mening- snel een beetje saai wordt, heb ik juist extra veel energie in de montage gestopt. Ik mag dan experimenteren met cameratechniek, ik ben toch bovenal een editor. Voor mij zat de edit-uitdaging in het soepel in elkaar over laten lopen van al die versnellingen en slowmotions. In de meeste shots zit van zichzelf al veel beweging, maar tijdens de montage heb ik er nog een schepje bovenop kunnen doen.

Winter
Het échte winter-seizoen wil dit jaar maar niet echt doorzetten. Er is natuurlijk een lullig beetje natte sneeuw gevallen, maar er zijn nog geen schaatsers gesignaleerd op de Kralingseplas. Toch heb ik de afgelopen tijd regelmatig staan blauwbekken naast mijn klikkende camera. Ondanks het gebrek aan échte wintertaferelen heb ik mede dankzij de Schaatsbaan Rotterdam, het winterplein op het Stadhuisplein en het IFFR toch typische Rotterdamse wintermomenten kunnen vastleggen. En natuurlijk heeft het aan de nodige gure wind en regen niet ontbroken. Momenteel ben ik de winterse video-collage in elkaar aan het zetten en ik hoop het resultaat aan het begin van de lente te kunnen laten zien.

 

 

TLT_middendelfland TLTM_Maas TLT_hofplein

 

 

Nog een greep uit de toffe reacties:

“Koen Samson (40) heeft uren zitten ploeteren op het maken van een herfstvideo van Rotterdam. Het resultaat mag er zijn.”
AD.nl

“Eyecandy voor Rotterdammers en mensen die van Rotterdam houden. Koen Samson maakte deze geweldige herfstvideo van de Maasstad. Klik,kijk en geniet!”
RTVrijnmond.nl

“Dat Rotterdam een mooie stad is, wisten we natuurlijk al. Het filmpje van Koen Samson bevestigt dat nog maar eens.”
Metronieuws.nl

“Filmmaker Koen Samson maakte deze timelapse van Rotterdam. Met werkelijk prachtige shots laat hij zien hoe beeldschoon de havenstad er in de herfst uitziet.”
WTF.nl

“Timelapses, daar houden we van. En van Rotterdam eigenlijk ook wel. Een gouden combi dus, dacht ook filmmaker Koen Samson… Kortom: Een geweldig mooi eindresultaat!
Froot.nl

TAGS > , , , , , ,