Interpretatie van tijd
Door disciplines als filmkunst, vormgeving, montage, timelapse, hyperlapse, motiongraphics en animatie samen te brengen produceren we aansprekende en doeltreffende webvideo.
Webvideo, bedrijfsfilms, promovideo’s, animaties, timelapse, hyperlapse, muziekvideo,voorlichtingsfilms, kunstprojecten, Corporate storytelling, explanimation, motiongraphics, videoproductie
1025
post-template-default,single,single-post,postid-1025,single-format-standard,infographer-core-1.1,infographer-child-theme-ver-1.0.1,infographer-theme-ver-2.2,ajax_leftright,page_not_loaded

Blog

Interpretatie van tijd

Een functie binnen edit-software Premiere Pro is ‘Interpret footage’. Over het algemeen herkent het programma automatisch het type videobestand waar je mee wilt gaan werken. Het herkent de framerate en de aspect ratio waarin het materiaal gedraaid is. Helaas gaat dat gaat niet altijd goed, en daarom heeft men Interpret Footage uitgevonden. Zo kan de editor handmatige zijn footage interpreteren. Super handig!

Maar ook leuk om mee te spelen! Ik heb m’n vrienden van mijn band Okkernoot lastig gevallen met een experiment. Zoals ik al eerder schreef beschikt mijn camera over de mogelijkheid om in slow-motion te draaien. Maar wat zou er nou gebeuren er als je in slow-motion opneemt terwijl de werkelijkheid versneld is? Kan je me volgen?

Ik ben naar de oefenruimte gegaan met in mijn tas een fragment van één van onze nieuwste nummers. Echter, ik heb het liedje versneld. Twee keer zo snel als normaal. Lekker snel klaar dus. Zowel mijn bandgenoten als ondergetekende probeerde met het liedje in dubbel tempo mee te spelen. En ik kan je zeggen, dat is nog niet zo makkelijk.
De camera draait in 50 frames per seconde. Twee keer zo veel frames als ‘normaal’ dus. In Premiere Pro heb ik de footage geïnterpreteerd als 25 frames per seconde en het liedje weer op z’n normale snelheid gezet. Gevolg: de beelden zijn in slow-motion maar het loopt wel synchroon met de muziek. Sterker nog, zangeres Rianne is zo goed als lip-sync terwijl ze in slow-motion is. Is dat niet te gek?

Om mijn bandgenootjes nog meer te vermoeien had ik een tweede experiment in petto. Zie onder. Dit keer had ik het muziekfragment vertraagd. 50% dit keer. Een stuk makkelijker om mee te spelen dus. De camera draait op normale snelheid. 25 frames per seconde. Vervolgens heb ik in de edit het videomateriaal versneld en de audio weer op 100% gezet. Gevolg: het is weer lip-sync terwijl de bewegingen (en dus ook de camerabewegingen) dit maal idioot snel zijn.

Experiment geslaagd! Het is een leuk gegeven om verder mee te gaan spelen. Dat ga dan ook zeker doen. Ideeën zijn welkom!

 

TAGS > , ,