Montage shortdoc De dunne lijn
Hoe editor Koen Samson de shortdoc 'De Dunne Lijn' een verhaal over jeugdcriminaliteit vormgaf, en waarom shortdocs steeds belangrijker worden voor maatschappelijke debatten.
Shortdoc, mini documentaire, divosa, jeugdcriminaliteit, editing, film over maatschappelijke kwesties, docu over het sociaal domein, De Lichtjagers
3540
post-template-default,single,single-post,postid-3540,single-format-standard,infographer-core-1.1,infographer-child-theme-ver-1.0.1,infographer-theme-ver-2.2,ajax_leftright,page_not_loaded

Montage shortdoc De dunne lijn

In de wereld van film en documentaire zijn shortdocs steeds belangrijker geworden. Deze korte documentaires spelen een cruciale rol in het vertellen van verhalen die maatschappelijke vraagstukken belichten en discussies op gang brengen. Ze worden vaak ingezet op bijeenkomsten, bijvoorbeeld voor beleidsmakers, vakexperts, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen, die samenkomen om te praten over maatschappelijke vraagstukken en mogelijke oplossingen. Een goed gemaakte shortdoc kan dienen als krachtige discussiestarter, die niet alleen informeert, maar ook aanzet tot nadenken over de onderliggende kwesties en mogelijke oplossingen.

Het werken aan zulke films is dan ook bijzonder dankbaar werk. Als editor krijg je de kans om verhalen te vertellen die niet alleen interessant zijn, maar die ook daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog.

Een recent project waar ik met veel voldoening aan heb gewerkt is een shortdoc van De Lichtjagers. ‘De dunne lijn‘ is de film die Ilya van Marle en Jessica Maas maakten in opdracht van Divosa. De documentaire biedt een indringende kijk op jeugdcriminaliteit. De verhalen van Santiago en Rosa vormen de rode draad. Twee jongeren die door verschillende omstandigheden op het verkeerde pad terechtkwamen en uiteindelijk in de gevangenis belandden. Nu proberen ze, met vallen en opstaan, hun leven weer op de rails te krijgen.

Als editor was het mijn taak om uit een schat aan interviews en verhalen een krachtig narratief te distilleren. Daarbij ging het niet alleen om het vinden van de juiste verhalende structuur, maar ook om het zorgvuldig balanceren tussen emoties en inzichten. Het doel was om de kijker niet alleen emotioneel te raken, maar ook uit te dagen na te denken over de complexe oorzaken van jeugdcriminaliteit.

Het was een enorm bevredigend proces om te werken aan een film die niet alleen artistiek waardevol is, maar ook daadwerkelijk impact heeft in de maatschappelijke discussie.
Zo is het een waardevolle shortdoc geworden, die het gesprek over jeugdcriminaliteit en de maatschappelijke omstandigheden waarin jongeren opgroeien verder aanwakkert. Een mooi voorbeeld van hoe belangrijk en krachtig het medium film kan zijn als middel voor verandering.

Meer over Divosa en ‘De dunne lijn‘ vind je hier: divosa.nl/dedunnelijn


De dunne lijn’ maakt deel uit van het programma Preventie met Gezag, een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met het programma wil het Rijk voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 8 tot en met 27 jaar in de criminaliteit terechtkomen of daarin verder afglijden. 

Credits:

Onderzoek & Interviews – Jessica Maas
Regie – Ilya van Marle 
Productie – Mandy Huisson
Camera – Ruben de Kemp, Erik Carrière, Ilya van Marle
Timelapse & Montage – Koen Samson
Audio nabewerking – Hans Bakker

 

TAGS > , ,