Okkernoot in 360° video
Koen Samson van Het Videobureau duikt in de wereld van 360 graden video. Na zijn 360° experiment met band Okkernoot vraagt hij zich af of 360° video ook voor zijn zakelijke klanten kan inzetten. Corporate storytelling in 360 graden, ja dat moet kunnen.
360°, video, Okkernoot, Corporate storytelling, audiostudio,
1342
post-template-default,single,single-post,postid-1342,single-format-standard,infographer-core-1.1,infographer-child-theme-ver-1.0.1,infographer-theme-ver-2.2,ajax_leftright,page_not_loaded

Blog

Okkernoot in 360° video

De editor is machtig. Hij heeft alle touwtjes in handen. Hij bepaalt wat de kijker uiteindelijk wel of niet te zien krijgt. Hij stuurt je oog en manipuleert je brein. De editor speelt met je emotie.

Ja, het vak van editor is machtig mooi!

Maar nu ga ik een duik nemen in de wereld van 360° video. Bij dit ‘nieuwe’ fenomeen geeft de editor de macht terug. De kijker bepaalt zelf naar wat hij kijkt. Hoe zou dat bevallen?

 

Audio-studio
Een audio-studio bestaat uit verschillende ruimtes: een regiekamer, een ruimte voor de band en een apart zanghok. In al deze ruimtes is een hoop te zien en je kan door de ruit ook nog de andere ruimtes zien. Érg geschikt voor m’n eerste 360° experiment dacht ik zo.

Met mijn band Okkernoot namen we bezit van de LGM Studio in Rotterdam. Een Okkernoot opname-sessie verloopt in een aantal takes. Eerst wordt de basis opgenomen, daarna de zang en op het laatst nog de eventuele solo’s en extra toeters en bellen. Voor deze oefening in 360° video hadden we een eenvoudige 360 camera ter beschikking. Per take hebben we de camera in een andere ruimte geplaatst. Tijdens de montage heb ik het zo geknipt en geplakt dat het lijkt of alles toch tegelijkertijd plaats heeft gevonden.

 

Editing
In de meeste 360° videos wordt helemaal niet geknipt. Immers de kijker moet genoeg tijd hebben om rond te kunnen kijken: Hé, wat ligt daar op de grond? Is dat daar aan de muur niet een poster van de band Rats on Rafts? Die gitaar die daar zo nonchalant in de hoek staat, wat is dat eigenlijk voor een gitaar? Eens even kijken…

Maar ja, ik ben toch iets te veel editor om helemaal geen knipjes te zetten. Daarnaast heeft 360° film, in tegenstelling tot 360° fotografie, een begin en een eind en zit er, als het goed is, een bepaalde spanningsboog in.

Ik ken het liedje natuurlijk als geen ander, en weet precies op welke momenten er in welke ruimte iets interessants gebeurt. Daarom ben ik dus toch zo arrogant geweest om te bepalen naar welke ruimte de kijker kijkt. Ik geef hem daar gemiddeld 15 seconden om de ruimte te ontdekken. Daarna schakelen we naar de volgende kamer. Zo blijft er ondanks dat ik niet álle touwtjes uit handen heb gegeven toch nog een flinke interactieve belevenis over.

 

Corporate storytelling in 360 graden
Dit is een leuk probeersel. Ik ben enthousiast! Maar is 360 graden video nou ook commercieel inzetbaar? En hoe dan? Als je zoekt op internet wordt je nog niet overspoeld met voorbeelden van goede zakelijke 360 graden video. Ik denk ook dat het niet voor alle zakelijke of wervende boodschappen geschikt is. Als opdrachtgever wil je toch enige controle hebben over wat je de kijker meegeeft. Maar er zijn natuurlijk genoeg situaties en gelegenheden waarbij het wel kan. 360° fotografie begint al aardig ingeburgerd te raken. Denk aan makelaars en virtual tours in gebouwen en terreinen. Maar dat is stilstaand beeld. Gaat dit bij video ook gebeuren?

Het begint te komen. Na Facebook en YouTube heeft ook Vimeo 360° video omarmt. Met name op vimeo.com/channels/360vr staan pareltjes. Veelal nog experimenteel en kunstzinnig, maar stuk voor stuk audiovisuele belevenissen. Corporate storytelling in 360 graden. Waarom niet? De uitdaging zit hem in het vinden van nieuwe manieren van verhalen vertellen. Er zal, letterlijk, een extra dimensie aan het verhaal toegevoegd moeten worden. Het kan prachtig werken. Kijk bijvoorbeeld naar dit indrukwekkende verhaal van Bashir in 360 graden. Inspirerend toch?

 

TAGS > ,