Queer in Den Haag
1. Met welke specifieke uitdagingen worden LGBTQ+-vluchtelingen en jongeren geconfronteerd?
2. Hoe kan uitsluiting op school worden teruggedrongen en het bewustzijn worden vergroot?
Dit zijn de twee belangrijkste vragen die worden opgeworpen in het onderzoeksproject:
‘Helping municipal policy makers and school children better understand the life experiences of LGBTQ youth and refugees in The Hague.’
Een samenwerkingsproject, onder leiding van Dr Elissaios Papyrakis, waarbij universiteiten, NGO’s en middelbare scholen in Den Haag betrokken zijn’.
Spoiler: het is niet best gesteld met de LHBTQ+-vluchtelingen en jongeren in Den Haag.
Bewustwording
Toen Papyrakis mij vroeg of ik hem wilde helpen met het maken van een visuele vertaling van het onderzoek tot een short-doc, kon ik me wel een voorstelling maken van de gemarginaliseerde positie van deze LHBTQ’ers, maar hoe het wérkelijk zit, ik had geen idee.
Ik dacht: dit is Nederland, een beschaafd land, hoe erg kan het zijn? Maar toen Papyrakis mij vertelde dat de geïnterviewden uit het onderzoek anoniem wilde blijven, en sterker nog, zelfs de ‘acteurs’ die de verhalen zouden gaan navertellen, wilde niet herkenbaar in beeld. Toen begon bij mij toch het kwartje te vallen.
In eerste instantie dacht ik nog – naïeve witte heteroseksuele man zijnde: “Waarom? Deze mensen doen toch niet iets wat het daglicht niet kan verdragen? Door ze zo onherkenbaar in beeld te brengen, benadrukken we daar niet mee dat het een soort misdadigers zijn?”
Papyrakis glimlachte meewarig en zei: “Deze mensen lopen gevaar. Zij kunnen wellicht in de toekomst bepaalde landen niet meer bezoeken. We moeten ze beschermen…”
Vertoningen
Bewustwording dus. Het is eigenlijk beschamend dat dit nodig is, maar mijn ogen heeft dit project en de kennismaking met deze mensen in ieder geval geopend.
Een projectteam zal daarom bezoeken aan middelbare scholen organiseren waarbij de short-doc vertoond zal worden. De vertoningen op middelbare scholen zijn bedoeld om het gesprek op gang te brengen en het zal de leerlingen aanmoedigen om samen na te denken over oplossingen.
En verder zal de film onder ogen komen van gemeentelijke beleidsbepalers. Tijdens debatavonden en sessies zullen naar aanleiding van de film vragen worden opgeworpen als: Waarom ondervinden transjongeren nog altijd moeilijkheden bij het verkrijgen van passende zorg? En waarom worden queer vluchtelingen niet goed beschermd tegen queen-haat? Waarom hebben queer-leerlingen nog steeds, en het lijkt steeds meer, te maken met queer-haat in de klas, van zowel mede-leerlingen als docenten? Hoogste tijd voor een goed gesprek dus.
Trailer
Short-doc
Zie de veertien minuten durende short-doc hier (In zowel Nederlandse als Engelse versie)
Deze short-doc is ontstaan uit een samenwerking tussen International Institute of Social Studies, Erasmus University The Hague University of Applied Sciences, COC Haaglanden, Rainbow Den Haag en Het Videobureau.
Financiering
Dit onderzoeksproject werd mede gefinancierd door de gemeente Den Haag via de ‘Subsidieregeling Hoger Onderwijs Den Haag 2022’.
Officiele website
https://www.iss.nl/en/research/research-projects/lgbtq-youth-and-refugees