Timelapse als liefdesverklaring
Een blogpost over de totstandkoming van timelpase-film Around & Around Rotterdam, een modern stadsgezicht met in de hoofdrol het meest bekende icoon van de stad; de Euromast.
Timelapse, Rotterdam, Euromast, Cityscape, stadsgezicht, cadeau,
2309
post-template-default,single,single-post,postid-2309,single-format-standard,infographer-core-1.1,infographer-child-theme-ver-1.0.1,infographer-theme-ver-2.2,ajax_leftright,page_not_loaded

Timelapse als liefdesverklaring

Na het succes van Four Seasons in Rotterdam en een aantal industriële uitstapjes naar de haven, werd het tijd voor een nieuw timelapse-project. Around & Around Rotterdam is een drie minuten durend stadsgezicht met in de hoofdrol het meest bekende icoon van de stad; de Euromast.

Hoe het begon
Zo’n anderhalf jaar geleden begon ik mijn lens op het markante gebouw te richten. Steeds vaker. Een vorm van bezigheidstherapie. Ik had er nog niet echt een concreet doel of film mee voor ogen, wel had ik al snel door dat het effect van het in- en uitzoomen op de bewegende Euroscoop een verrassende manier is om op verschillende plekken in de stad terecht te komen. Letterlijk en figuurlijk. Langzaam aan begonnen de puzzelstukjes van het project in elkaar te vallen.

In dit project zijn de rollen omgedraaid: normaal gesproken is de Euromast de uitkijktoren van waaruit de stad te bezichtigen is, maar nu ligt de focus vanuit de verschillende plekken in de stad juist op de toren.

De Euromast is het middelpunt waar alles om draait. Klik hier voor een vergroting

Cadeau
Dat 2020 een feestjaar voor de Euromast had moeten worden wist ik toen nog niet. Dat de Euromast dit jaar zijn zestigste verjaardag viert en dat die fascinerende Euroscoop juist dít jaar de mijlpaal van 50 jaar behaalt, het was puur toeval.

Maar toen kwam corona en bleef er van feestelijkheden maar bitter weinig over… En als je, zoals ik, anderhalf jaar lang naar zo’n gebouw zit te kijken dan bouw je er een band mee op. Ik had echt te doen met de mast. Ik besloot daarop mijn film niet voor mijzelf te houden, maar cadeau te doen aan de jarige Euromast. Een soort van verjaardagscadeau, maar ook een liefdeverklaring in moeilijke tijden. Een hart onder de riem.

Op 10 oktober is Around & Around Rotterdam, tijdens het Architectuur Filmfestival Rotterdam, in bioscoop Lantaren Venster officieel in ‘première’ gegaan. Na afloop heb ik op de Euromast de film overhandigd aan Souâd El Hamdaoui, directeur van de Euromast.

De video heeft een mooie plek gekregen op de website van de Euromast en de communicatieafdeling heeft een persbericht doen uitgaan. Daarnaast heeft de film inmiddels ook via (social) media zijn weg op het internet gevonden en is de film in Londen vertoont op het International Art Film Festival .

*Worth watching: Around & Around: Rotterdam*

Koen Samson’s video is a love letter to Rotterdam, capturing what life was like in the city & what it will be again.

What I think when I watch this: “The sun rises over #Rotterdam as the quiet of the early morning melts away into the industrious activity of the port & the city’s never-ending reinvention. Hear the throbbing beat of a summer festival, the splash of water on the river, the joyful voices of children on the sun-drenched deck of the ss Rotterdam & the sound of the brave, sailing off the Euromast.

The Euromast is both the view & the viewer of the city. Visible from bustling offices & quiet gardens, it stands guard over our port & our hospital, safe havens for all. The golden hour arrives, and the city is aglow in the late afternoon light as a ship bids a sonorous farewell. The day ends; the sky is darkened with swathes of blue & purple, and a grand seafaring lady is lit up in anticipation of what the night may bring. The skyline is emblazoned onto the night: streaking, swooping, sparkling points of light, a kind of declaration: “Look at me, for I am Rotterdam!”

And the Euromast, like the world around us, will keep spinning, looking to the east, the west, the south & the north.”
Thank you, Koen.

#loverotterdam #wewillmeetagain
Catherine Kalamidas, Rotterdam Partners

“De Euromast is hét icoon van de stad. De toren was er altijd, ook toen ik als klein kind bij mijn oma op bezoek ging. Vroeger ging ik er als kind naartoe, nu ga ik met mijn eigen kinderen.”

Lees het hele interview over Around & Around Rotterdam op:
AlgemeenDagblad.nl

“Elke Rotterdammer heeft wel iets met de Euromast, al was het alleen al omdat je hem vanuit elke hoek van de stad kunt zien staan. En daarnaast is de Euromast natuurlijk gewoon heel erg timelapse-geniek”

Zie Around & Around Rotterdam op:
Indebuurt.nl

TAGS > , ,