Turnaround in timelapse
Achtergrondartikel over het timelapse project dat Het Videobureau / Koen Samson voor AkzoNobel uitvoerde. De complete turnaround in timelapse en hyperlapse. Van de opbouw van de faciliteiten, het uit bedrijf nemen van de fabrieken tot aan de project- en onderhoudswerkzaamheden aan toe.
Construction timelapse, Industrial timelapse, turnaround, chemische plant, AkzoNobel IC, Bouwplaats timelapse, industrie, hijskranen, installaties, Koen Samson
1405
post-template-default,single,single-post,postid-1405,single-format-standard,infographer-core-1.1,infographer-child-theme-ver-1.0.1,infographer-theme-ver-2.2,ajax_leftright,page_not_loaded

Blog

Turnaround in timelapse

Turnaround

Begin dit jaar heb ik zo’n anderhalve maand in de chemische industrie embedded -om maar eens een mooie videoterm te gebruiken- gezeten. De plant van AkzoNobel IC, die normaliter 24 uur per dag, 365 dagen per jaar doordraait, werd uit bedrijf genomen zodat er een maand lang project- en onderhoudswerkzaamheden verricht konden worden: een zogenaamde turnaround. Net als een huis heeft ook een chemische fabriek zo nu en dan onderhoud nodig.

AkzoNobel had mij gevraagd de gehele turnaround in timelapse vast te leggen. De grootsheid van de operatie moest in beeld gebracht worden met als doel medewerkers, directie en andere belanghebbenden te kunnen informeren.

Zo’n turnaround is nogal een operatie. Honderden contractors betreden het terrein en die moeten allemaal gehuisvest worden. Op en rond de plant wordt daarom met portocabins en tenten een klein dorp opgebouwd, compleet met kantoren, vergaderzalen, kantine (met snackbar), filmzaal, kleedkamers, douches en verschillende parkeerterreinen. Ook ik nam mijn intrek op de plant en kreeg een plek in een portocabin.

Portocabin Studio

Timelapse op een bouwplaats

Hoe werkt zo’n timelapse nou eigenlijk? Een timelapse-film is opgebouwd uit duizenden foto’s. Deze foto’s worden met een bepaald interval (de tijd tussen elke foto) gemaakt. Zo ontstaat het inmiddels bekende versnelde effect. Hiermee worden dingen zichtbaar die normaal traag verlopen. Wat in het echt een dag duurt kan in een timelapse in een seconde voorbij gaan. Ideaal dus om langlopende constructie- en bouwwerkzaamheden mee vast te leggen.

Hoewel tijdens een shutdown de werkzaamheden onder grote tijdsdruk en volgens een strakke planning plaatsvinden is er nog genoeg ad-hoc bedrijvigheid. Om niets te hoeven missen had het de voorkeur dat ik continu op de plant aanwezig zou zijn. Vanuit mijn tijdelijke studio in de keet kon ik -voorzien van helm, veiligheidsbril, handschoenen en vluchtmasker- altijd snel ter plaatse zijn om de bouwwerkzaamheden met verschillende camera’s vast te kunnen leggen.

GoPro Blink Flare

Fotogeniek

Een turnaround op een chemische plant blijkt behoorlijk fotogeniek. Er zijn eindeloos veel unieke plekken om camera’s te positioneren of te bevestigen. Zo beklom ik onder andere de kooiladder van de 40 meter hoge flare om van daar het uitzicht, en het vallen van de nacht, met een GoPro (voorzien van timelapse-controller) vast te leggen.

Een turnaround is hectisch. Verspreid over de plant is een oeverloze hoeveelheid potentieel timelapse-materiaal te vinden. Daar valt bijna niet tegenaan te fotograferen: eindeloos veel hijswerkzaamheden, een waterreservoir dat leegloopt, een hoogwerker in een zoutsilo, rangerende treinen, opslagtanks die verplaatst worden en dan natuurlijk nog de oneindige stroom mensen die zich over het terrein beweegt.

De losse timelapse-fragmenten die ik van de werkzaamheden had geschoten en in mijn portocabin-studio had bewerkt, werden vertoond op grote narrowcasting-schermen in de kantine en op kantoor. Zo kon men het verloop van de turnaround volgen terwijl deze nog in volle gang was. Waar ik in het begin nog aan iedereen moest uitleggen wat ik met mijn camera kwam doen, stond ik na verloop van tijd bekend als De Timelapseman en werd ik bij elke klus met open armen ontvangen. Het is natuurlijk mooi en dankbaar om je eigen werkzaamheden in een indrukwekkende timelapse terug te zien.

Peinemann GH4 Blink Peinemann GH4

Eindresultaat

Uiteindelijk is er een film uit voortgekomen van zo’n 5 minuten waarin de turnaround in z’n totaliteit te zien is. Van de opbouw van de faciliteiten, het uit bedrijf nemen van de fabrieken tot aan de project- en onderhoudswerkzaamheden aan toe.

De film is gemaakt voor intern gebruik door AkzoNobel en is daarom niet online beschikbaar. Om toch een idee te geven: de vorm en intensiteit van de film doet denken aan videobureau.nl/timelapse-rotterdam.

Voor mij persoonlijk was dit een ervaring die smaakt naar meer. Het was mooi om even one-of-the-guys te zijn in een branche die zich perfect leent voor timelapse-projecten. Hopelijk krijgt dit avontuur snel een vervolg. Neem voor meer info over dit project gerust persoonlijk contact op.

TAGS > , , , ,