Professionaliseren van m’n timelapse-shots
In de tijd dat ik nog rookte noemde ik het shag-shots; je positioneert de videocamera, drukt op ‘REC’ om vervolgens op het gemak een shaggie te draaien en te roken. Tegen de tijd dat het sigaretje op is is het shag-shot klaar. Vervolgens versnel je tijdens de edit het 10 minuten durende shot tot iets dat nog maar een paar seconden duurt. Het effect is inmiddels bekend; als mieren krioelende mensen, voorbij vliegende wolken en een super snelle zonsondergang. Met andere woorden: een timelapse.
Inmiddels maak ik mijn timelapsjes niet meer met een DV-camera, maar met een fotocamera. Door het gebruik van een intervalometer kan je de camera zo instellen dat hij bijvoorbeeld om de 30 seconde een foto maakt. Voordeel van een fotocamera is dat je kan spelen met sluitertijd. Bijvoorbeeld, in de video hierboven heb ik bij het shot van de snelweg, waarin de rijdende auto’s veranderd zijn in lange strepen, gebruik gemaakt van een sluitertijd van 8 seconden per foto.
Op zich is een timelapse-shot van zichzelf al aardig dynamisch, maar om het nog en tikkeltje dynamiek toe te voegen heb ik een timelapse-slider gekocht. Hiermee kan ik dus ook nog camerabeweging aan het shot toevoegen.
Een timelapse-filmpje als hier boven is feitelijk niet zo interessant. Deze video is slechts het resultaat van geëxperimenteer. Naar mijn mening moet video een verhaal vertellen en een timelapse kan, in sommigen gevallen, daarbij helpen. De timelapse moet een functie hebben binnen het verhaal. Bijvoorbeeld zoals in de video over de bouw van het Muller Lulofshuis (bouw-timelapse op 4:31 en 5:39) in Amsterdam of in het verslag van de IJslandse roadtrip met Charlie (timelapse vanaf 1:53).