Het verhaal van XYVE
Deze blogpost geeft een kijkje achter de schermen van de videoclip van XYVE ft. Melissa Scherpen van Marcel Joling.
Videoclip, XYVE, Marcel Joling, Melissa Scherpen, TU Delft, Science centre, Behind the scenes, making-off,
971
post-template-default,single,single-post,postid-971,single-format-standard,infographer-core-1.1,infographer-child-theme-ver-1.0.1,infographer-theme-ver-2.2,ajax_leftright,page_not_loaded

Blog

Het verhaal van XYVE

Het was rond de kerst toen Marcel Joling, van Marcel Joling Music Productions, mij vroeg of ik zin had om een ‘professionele spacey muziekvideo’ te maken. Ik twijfelde. De clip zou zich in de verre toekomst en in de ruimte afspelen met hightech en futuristische elementen en zo. Ik zag het nog niet helemaal voor me…

In eerste instantie vond ik ook het liedje een beetje kinderachtig. Ik vertelde Marcel dat ik op zondagochtend met mijn kinderen regelmatig naar de KIDS TOP20 kijk, en dat ik het daar wel tussen vond passen. Marcel was niet beledigd en vond zelfs dat ik in de goede richting dacht.
Op YouTube ben ik me vervolgens gaan verdiepen in de clips van Katie Perry, Taylor Swift en Ariana Grande en langzaam aan werd ik toch wel érg enthousiast. Dit gekke idee van Marcel zou wel eens een verrassend leuk project kunnen worden!

Preproductie
Marcel en ik dronken een kop koffie en gingen aan de slag met zijn ideeën. De componist zag een buitenaardse wereld voor zich waarin zangeres Melissa Scherpen samenwoont met haar robot. Ze vliegt op een hoverboard naar school alwaar een klas vol vreemde snuiters op haar wacht. Haar grote liefde komt in een achtervolging met aliens terecht…
Helaas had Marcel niet het budget van een Katie Perry of Taylor Swift; een goede voorbereiding een flinke dosis creativiteit en flexibiliteit zouden dus onontbeerlijk zijn.

Na nog een bak koffie ging Marcel op zoek naar figuranten, make-up artiesten en danseressen. Samen bezochten we ‘futuristische’ locaties en ik onderzocht samen met mijn neefje of het mogelijk is om een oud skateboard te kunnen laten vliegen. Zie: Tonio McFly – een vingeroefening in hoverboarden. In een periode van een aantal maanden hebben we aan het concept gesleuteld, gevijld en nieuwe ideeën toegevoegd. Na liters koffie was het begin mei dan zover. We konden gaan draaien.

Green screen
In de bibliotheek van de TU Delft konden wij onze set opbouwen. Het grootste gedeelte van de clip is opgenomen in een aparte zaal waar we een green screen hadden opgebouwd. Ook kregen we de ruimte en toestemming om te skaten in andere delen van het futuristische gebouw. Of we wel een beetje rekening wilden houden met de studerende studenten… Met drones door het gebouw vliegen vond men in verband met de sprinklerinstallatie een minder goed idee.

Marcel had een leger figuranten geregeld. Eén van de figuranten was LEA. LEA is een zorgrobot. In de clip, maar in het echte leven ook. De robot heeft een jurk aan, maar heeft verder veel weg van WALL•E van Walt Disney. Maar waar WALL•E volledig computer-gegenereerd is is LEA echt. De robot is ongeveer 1,50 meter lang, kan zelf rondrijden, heeft twee luidsprekers als grote, ronde ogen en een bewegingssensor als mond. LEA is het geesteskind van TU Delft onderzoekster Maja Rudinac, die onlangs het bedrijf Robotic Care Systems opstartte en daarmee inzet op betaalbare zorgrobots.

De andere figuranten werden onderhanden genomen door Claudine van Erven (van Macbat’s Effect) en haar assistenten. Zo konden we aan de slag gaan met een bont gezelschap. Marcel zelf was veranderd in een neusaap in een glitterpak.

 

MacbBats effect

Science Centre
De tweede draaidag was relatief een makkelijke. Voor de tweede draaidag konden we terecht in het Science Centre in Delft. Ook hier mochten we ons al skatend tussen de futuristische tentoonstellingsobjecten en het museumpubliek begeven . In een afgesloten ruimte kon onze zangeres, samen met 4 danseressen van divergentmovements.com, ongestoord haar gang gaan.

 

XYVE in het Science-Centre

Postproductie
Het verzinnen is één. Voor een groen doek gaan staan is twee. Maar dan ben je er nog niet. Nog lang niet. Dan begint het creëren van die gekke wereld eigenlijk pas echt. Twee maanden heb ik zitten pielen. Elk los uurtje is er in gaan zitten. En als Marcel en ik, onder het genot van een kopje koffie, niet een duidelijke opleverdatum hadden afgesproken had ik waarschijnlijk nu nog zitten tweaken en finetunen. Ik heb het liedje inmiddels zo’n kleine tweemiljoen keer gehoord, het is ook wel weer een keer mooi geweest.

 

Melissa_in_AfterEffects

Al met al is het mooi video-avontuur geworden. Op www.xyve.nl komt alles samen.
Voor de volledige credits van dit project zie de description onder de video op YouTube.

Veel dank gaat uit naar:  FairMedia.tvInvite AV en Firma Film voor het mogen gebruiken van licht, groen scherm en andere handige videospullen. Ook dank aan Sandra van Uffelen. Niet alleen voor haar waanzinnige visagie, maar ook voor het meedenken op de set!

TAGS > , , , ,